Comenius

eu_flag_llp_en_01

COMENIUS programma

COMENIUS skolu partnerības projekts Young Food Education ” Nr: 2013-1-IT2-COM06-518992

Projektu līdzfinansē Eiropas Savienība

Partnervalstis: Itālija, Latvija, Rumānija, Austrija, Nīderlande

comenius_proj_logo

 Pēdējā projekta sanāksme notika no 20.04.2015. līdz 24.04.2015. Holandē, Vāgeningenā, skolā ar ļoti senām tradīcijām maiznieku apmācībā. No Kuldīgas tehnikuma šajā projekta vizītē piedalījās skolotājas Zane Lase, Ieva Misāne, Ilze Braslauska, Inese Baumane, Katrīna Spuleniece – Aišpure,  projektu vadītāja Lāse Juska, kā arī audzēknes Liene Šēniņa un Linda Āboma.

Šeit varējām tikai pabrīnīties par profesionālās skolas izcilo nodrošinājumu un prestižu. Viesi tika uzņemti mācību viesnīcā, kas ir atvērta ciemiņiem, lai studenti varētu praktizēties reālā viesnīcas vidē.
Holandes kolēģi viesiem piedāvāja piedalīties insektu gatavošanas meistarklasē, vīnu un ēdienu degustācijas lekcijā, kā arī saldējuma gatavošanas meistarklasē. Galvenā darbība bija diskusijas par projekta tēmu, tā noslēgumu, izvērtējumu, par paveikto, par kļūdām, kuras esam piļāvuši, ko un kā turpmākajos projektos varam novērst, kā arī par  atskaišu sagatavošanu.
Savā noslēguma prezentācijā kuldīdznieki demonstrēja video par sporta pozitīvo ietekmi uz veselību, ko projekta ietvaros veidoja KTTT skolotāji un audzēkņi. Kopīgi tika salīdzināti aptauju rezultāti par tēmu eļļas un zivis.
Projekts noslēdzies ar prieku par lielisku sadarbību un jauniem draugiem, ar plāniem par kopīgiem projektiem arī nākotnē, ar kopīgi sagatavotām vadlīnijām veselīga uztura mācīšanai visās skolās. Esam priecīgi un gandarīti par paveikto darbu starptautiskā komandā.

Brīvajā laikā daļa no projekta dalībniekiem  iepazinās ar slaveno   Keukenhofas  parku, citi  devās sportiskā parbraucienā ar velosipēdiem.

Attēlos mirkļi no Holandē darītā, redzētā, iepazītā un izjustā.

 

Laikā no 23.marta līdz 27. martam Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma skolotāju un audzēkņu komanda – Lāse Juska, Anita Bērziņa, Guna Bergmane, Solvita Austruma, Katrīna Spuleniece-Aišpure, Arvīds Šefanovskis, Elīna Freimane, Inga Niedola, Maija Tikuma un Filips Pallo piedalījās projekta četurtajā sanāksmē Austrijas pilsētā Krems. Kuldīgas delegācija viesojās Krems tūrisma skolā, kur iepazinās ar skolas darbu un aktivitātēm. Kopā ar projekta partneriem izmēģināja austriešu sagatavotu galda spēli par veselīgu uzturu. Noklausījās prezentācijas vietējo produktu plašāku lietošanu uzturā, iepazinās ar austriešu jaunieša personisko pieredzi ceļā uz veselīgu dzīves veidu, aizpildīja anketu par saviem ēšanas paradumiem, noklausījās lekciju par pārtikas ražošanas ietekmi uz apkārtējo vidi un risinājumiem, kā šo situāciju mainīt. Projekta dalībniekiem bija iespēja piedalīties barbekju meistarklasē, ko vadīja Krems skolas pasniedzējs, pasaules čempions barbekjū. Dalībnieki apskatīja vīnogu dārzus un viesojās vīndaru skolā. Katra projekta dalībskola prezentēja savu veikumu projekta kopējā rezultāta sasniegšanai. 

Brīvajā laikā projekta dalībnieki Krems skolas audzēkņu vadībā iepazinās ar vecpilsētu, devās vizītē pie pilsētas mēra.

Projekta sanāksmes pēdējajā vakarā viesiem uzstājās vietējā folkloras grupa ar dziesmām un dejām. Bija iespēja nogaršot nacionālos ēdienus, ko gatavoja austriešu skolas audzēkņi un skolotāji. 

 DSCF6533 DSCF6522 DSCF6500

DSCF6440 DSCF6401 DSCF6363 DSCF6345 DSCF6191

 

DSCF6179 DSCF6097 DSCF6110 DSCF6100

 IMG_3635 IMG_3648 DSCF6144

Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā tika rīkota veselīgu tradicionālo ēdienu meistarklase. To 3.kursa studentiem vadīja restorāna “Bangerts” šefpavārs Aigars Sīlis, tehnikuma absolvents.Nodarbība bija daļa no projekta “Young Food Education” aktivitātēm.

Ēdieni tika gatavoti no vietējiem produktiem, izmantojot mūsdienīgas metodes, piemēram, lēnu vārīšanu zemā temperatūrā. A.Sīļa vadībā audzēkņi gatavoja uzkodas no biezpiena, rupjmaizes, redīsiem, šprotēm un paipalu olām, kā arī zemenēm, kamambēra siera, lokiem un lazdu riekstiem. Pamatēdiens sastāvēja no dārzeņiem, puķkāpostu biezeņa, lēni vārītas un pēc tam grillētas cūkgaļas filejas. Audzēkņi savu roku iemēģināja mazliet atšķirīga buberta pagatavošanā.

 

 

Par projekta gaitu visās partnerskolās var lasīt   http://comeniusour.wordpress.com/

No 2014.gada  27.oktobra līdz  31.oktobrim  Scuola Alberghiera di Via Don Giobbe Ruocco, Kapri, Itālijā, notika trešais  COMENIUS  skolu partnerības projekta “Young Food Education” pasākums. Kapri salā viesojās mūsu skolas uztura mācības skolotāja Katrīna Spuleniece – Aišpure, projektu vadītāja Lāse Juska un audzēkņu pašpārvaldes pārstāve Samanta Sāre. Ieradās arī projekta partneri no Austrijas, Holandes un Rumānijas.

Visi projekta partneri informēja pārējos par katrā skolā veiktajām projekta aktivitātēm no tā uzsākšanas brīža, par kopējo projekta pasākumos iesaistīto audzēkņu skaitu un prognozējamajiem rezultātiem. Visi projekta partneri bija veikuši audzēkņu aptaujas par eļļu, zivju  un jūras produktu lietošanu uzturā. Skolotājiem bija iespēja diskutēt par projekta produkta – veselīga uztura mācīšanas vadlīniju izstrādes gaitu, par darbu sadalījumu kopīgā mērķa sasniegšanai. Projekta darba grupu apciemoja arī virkne vietējo – Campania reģiona speciālistu veselīga uztura mācīšanā  pamatskolās, zaļo tehnoloģiju un ekofermu attīstībā. Mums bija iespēja iepazīt labas prakses piemērus skolās, kur šiem jautājumiem tiek veltīta liela uzmanība.

Mūsu partnerskolas audzēkņi bija sagatavojuši pusdienas no vietējiem, pašu mazdārziņos audzētiem produktiem. Bija ļoti garšīgi un interesanti. Projekta dalībnieki un partnerskolas audzēkņi piedalījās izglītojošā darbnīcā, kur speciālistes, kas nodarbojas ar Itālijas olīveļļu  testēšanu un sertifikāciju stāstīja vēsturiskos aspektus par  olīveļļas gatavošanas tehnoloģiju attīstību, iepazīstināja ar mūsdienu tehnologiju un mācīja pareizi organoleptieski novētrēt eļļu kvalitāti. Notika arī 5 dažādas kvalitātes olīveļļu testēšana (degustācija).

Bez nopietna darba mums bija arī ļoti interesanta kultūras programma: apciemojām zviedru ārsta Aksela Muntes  māju “San Mikelu” (http://www.villasanmichele.eu/) , uzbraucām ar pacēlāju Kapri salas augstākajā punktā Monte Solaro, apmeklējām salas vecāko klostera baznīciņu (http://www.capriseggiovia.it) , apciemojām arī divas pārējās skolas salā vienu,kur mācās topošie mārketinga speciālisti un otru, kur audzēkņus sagatavo iestājai augstskolās(koledžu).

 Neliels ieskats projekta pasākumā Kapri:

 

 

No 2014.gada  29.septembra līdz 3.oktobrim mūsu tehnikumā  norisinājās COMENIUS  skolu partnerības projekta “Young Food Education” pasākums.

Viesi ieradās no Austrijas, Itālijas, Nīderlandes un Rumānijas skolām.  Visi kopīgi darbojoties veicām projekta tēmai atbilstošas aktivitātes – degustējām Kuldīgas skolas skolotāju un darbinieku gatavotos mājas kondervus, diskutējām par iespēju sagatavot augļus un dārzeņus ziemai, jo augļu un dārzeņu sezona pie mums ir ļoti īsa. Viesi sniedza veselīga ēdiena gatavošanas meistarklasi mūsu skolotājiem un audzēkņiem, tas bija interesants un garšīgs šovs. Katrs varējaredzēt gatavošanas procesu,  pagaršot sagatavoto.

Iepazīstinājām viesus ar mūsu skaisto Kuldīgu, tehnikuma audzēknes Zane un Silva iejutās gidu lomās. Mūs laipni uzņēma Kuldīgas domē, iepazīstināja ar pilsētas attīstības plāniem un jau sasniegto. Viesi priecājas par Ventas Rumbu un skaisto Pilsētas dārzu.

Braucām viesos pie Kurzemes mazajiem ražottājiem. Apmeklējām Vītolbergu ģimenes uzņēmumu, kur iepazināmies ar siera ražošanu, degustējām dažādus sierus, nogaršojām siera sūkalu dzērienus. Apciemojām arī Suitu novadu – Alsungā projekta dalībnieki piedalījās Suitu ēdienu gatavošanas meistarklasē – gatavoja sklandraušus un citus ēdienus. Protams, ka pagatavoto bija jāpagaršo. Kopīgi ar Suitu sievām visi aizrautīgi mācījās dziedāt.

 Daži mirkļi no pasākuma:

 

 

Partnerības mērķis ir skolotāju kopīgs darbs pie pedagoģisko metožu izstrādes veselīgu uztura paradumu veidošanai visās projekta dalībskolās. Kopīgi izvērtēt situāciju, veikt audzēkņu aptaujas un strādāt pie ikdienas veselīga uztura paradumu nostiprināšanas. Skolotāju sadarbība dos rezultātu katras skolas audzēkņu veselībai.
Projekta darbības laikā mūsu skolā tika izveidota darba grupa projekta plānošanai un pasākumu realizēšanai. Darba grupā piedalās uztura mācības skolotāja, sporta skolotājs, ēdienu gatavošanas skolotāja, grupas audzinātāja, dienesta viesnīcas skolotāja un projektu vadītāja. Darba grupa realizējusi vairākus pasākumus projekta ietvaros:
1. Aptauja par audzēkņu ikdienas uztura paradumiem, kuras laikā tika aptaujāti 1. un 2. kursu audzēkņi – 34 zēni un 29 meitenes. Secinājām, ka lielākajai daļai (92%) aptaujāto ir normāla ķermeņa masa;tikai 16% aptaujāto skolnieku ēd brokastis katru dienu; 32% ataujāto ēd augļus katru dienu, bet 21% ēd dārzeņus katru dienu; 40 % skolnieku ēd pusdienas skolas ēdnīcā, bet 43% pērk ēdienu veikalā; mūsu skolas skolnieki kā našķus izvēlas augļus, saldumus, cepumus un bulciņas; 22% aptaujāto katru dienu dzer gāzētoes saldinātos dzērienus; gandrīz puse skolēnu nodarbojas ar fiziskajām aktivitātēm 1-2 reizes nedēļā; 29% aptaujāto atzīst, ka kādreiz ir ieturējuši diētu svara samazināšanai. Aptaujājām pirmo kursu audzēkņus, lai veicot atkārtotu aptauju pēc 1 gada varētu iegūt rezultātus salīdzināšanai.
2. Tehnikuma audzēkņu un skolotāju dalība Kuldīgas pilsētas organizētajā sieviešu veselības dienā (08.03.2014.), kas notika Kuldīgas sporta manēžā. Mūsu skolas audzēkņi un skolotāji lutināja pasākuma dalībnieces ar veselīgiem augļu, dārzeņu un zaļumu kokteiļiem. SPA nodaļas audzēknes piedāvāja relaksējošu masāžu rokām, mugurai un visam ķermenim, palīdzēja sagatavot vannas sāls un ēterisko eļļu maisījumus gan mundrumam, gan relaksācijai. Skolotāji konsultēja sievietes par pirts nozīmi veselības nostiprināšanā. Darbību koordinēja skolas projektu vadītāja un direktora vietniece praktiskajā apmācībā.
3. Tehnikuma ēdināšanas pakalpojumu audzēkņiem notika lekcija par veselīga uztura pamatprincipiem un pēc tās, savukārt konkurss par labākajām zināšanām šajā jomā. Šis pasākums notika „Pavāru dienu ietvaros”, kad šīs nodaļas audzēkņiem bija iespēja iepazīt dažādus Latvijā retāk gatavotus ēdienus, notika šefpavāru vadītas meistarklases, šovi un citas aktivitātes, kas vērstas uz audzēkņu redzesloka paplašināšanu.
4. Tehnikuma pasniedzēju grupa, kas sastāvēja no uztura mācības skolotājas (pasniedz šo mācību tikai SPA nodaļas audzēknēm) Katrīnas Spulenieces-Aišpures, ēdienu gatavošanas skolotājas Ievas Misānes, dienesta viesnīcas skolotājas Agras Kalniņas un projekta vadītājas Lāses Juskas, kas ir arī grupas audzinātāja, viesojās pie projekta partneriem Rumānijā, Orastie „Aurel Vlaicu”National College. Šeit prezentējām savu pētījumu par audzēkņu uztura paradumiem, iepazināmies ar citu partneru pētījumiem par šiem jautājumiem un secinājām, ka problēmas visās mūsu projekta dalībskolās ir ļoti līdzīgas. Iepazīstinājām partnerus ar mūsu veiktajām aktivitātēm – demonstrējām prezentāciju. Iepazīstinājām ar Latviju, lai ieinteresētu partnerus par mūsu valsti, kur šī gada septembrī plānota nākošā projekta sanāksme. Piedalījāmies Rumānijas projekta partnera organizētajās aktivitātēs – iepazināmies ar skolu, tikāmies ar skolotājiem, audzēkņiem, klausījāmies skolnieku sagatavoto Rumāņu tautas mūzikas koncertu, piedalījāmies atklātajā angļu valodas stundā, kur jaunieši brīvi diskutēja par „Fast food and slow food”, „Zemes dienas” pasākuma ietvaros, stādījām tūju skolas pagalmā. Aktivitāšu bija daudz, tas mums šķita ļoti interesantas, jo bija aizraujoši iepazīt citu valsti, tās kultūru, izglītības sistēmu un ārkārtīgi jaukos un viesmīlīgos kolēģus.
5. Tūlīt pēc atgriešanās tehnikumā sniedzām atskaiti skolas pedagoģiskajai padomei, prezentējām projekta vizītē redzēto, iepazīto. Iepazīstinājām ar projekta partnerskolām, atgādinājām par projekta galveno uzdevumu – veselīga uztura paradumu ieviešanu skolas audzēkņu sadzīvē, un informējām par mūsu skolas turpmākajām aktivitātēm, sagatavojoties projekta pasākumam Kuldīgā. Cienājām kolēģus ar līdzpaņemtajiem rumāņu ēdieniem.
6. Darba grupa tūlīt pēc mūsu skolas delegācijas atgriešanās Kuldīgā ir sākusi darbu pie nākošās projekta vizītes sagatavošanas. Tā paredzēta no 29.septembra līdz 3.oktobrim Kuldīgā. Plānojam aktivitātes, kurās varēs iesaistīties mūsu skolas audzēkņi un skolotāji (Nīderlandes pavāru skolotāji piekrita sniegt veselīga uztura sagatavošanas meistarklasi mūsu audzēkņiem). Projekta ietvaros vēlamies iekļaut arī sportiskas aktivitātes, dažādu veselīgu Latvijas produktu degustāciju, vizītes kaimiņskolās, utt. Projekta darba grupai vēl gana darba, lai saskaņotu plānotos pasākumus ar partneriem, taču galvenās vizītes aktivitātes tika apspriestas ar pārējiem projekta koordinatoriem vizītes laikā Orastie.
7. Uztura mācības skolotāja gatavo mācību materiālu grupas stundām, lai grupu audzinātāji jau nākošajā mācību gadā varētu to izmantot savu grupu audzēkņu uztura paradumu pilnveidošanai.

Foto no mūsu skolotāju vizītes Rumānijā

 DSCF3468IMG_5374IMG_5316IMG_5322IMG_5245 DSCF3442 IMG_5555

 

Pedagogu profesionālā pilnveide

Automehāniķu skolotājs Andris Ābols 01.05. – 08.05.2011. apmeklēja kursus Prāgā – Inovatīvas pedagoģiskā darba metodes.

Tūrisma skolotāja Iveta Roga 19.09.-24.09.2011 devās uz Amoru (pie Lisabonas Portugālē) – mācīties par multimediju izmantošanu apmācību procesā, DIGITAL MEDIA IN INTERCULTURAL EDUCATION.

Fizikas un matemātikas skolotāja G, Bergmanei apmeklēja kursus par Optiku – fizikas skolotājiem, Hands-on Optics – 06.09-14.09.2011 Bragā (pie Porto Portugālē).

Angļu valodas skolotāja Z. Lase apmeklēja kursus – angļu valodas skolotāju kvalifikācijas celšana – FOCUS ON SCOTLAND -2 WEEK COURSE FOR TEACHERS OF ENGLISH AT SECONDARY LEVEL:DUNFERMLINE, – 02.10.-14.10.2011 Skotijā.

Comenius skolu sadarbība

2011. gada 11. – 13. oktobrī Lingenā notika sagatavošanas vizīte kopīgam Comenius projektam kas paredz skolēnu grupu apmaiņu – 10 dienu kopīgu darbu Kuldīgā, Tartu un Lingenā.

Tajā piedalījās skolotāji: Inese Kļaviņa un Mārtiņš Mednieks.