KTTT skolotājs Aivars VARŅECKIS sadarbībā ar “SIERA KLUBU” februārī izstrādājis interesantas ēdienu pagatavošanas receptes. – KTTT

KTTT skolotājs Aivars VARŅECKIS sadarbībā ar “SIERA KLUBU” februārī izstrādājis interesantas ēdienu pagatavošanas receptes.

Ēdienus gatavoja ZS „Ēmužas” šefpavārs un  Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma skolotājs Aivars Varņeckis

 

Fritēts Talsu Deviņkalnu siers uz valriekstu un vaniļas mērces paklāja

 200 g siera, pūdercukurs, rīvmaize, olas, valrieksti, eļļa, sviests, zaļumi.

Vaniļas mērcei: 1 glāze piena, 2 olas, vaniļas cukurs, cukurs.

Sieru sagriež palielos kubos, panē olā, rīvmaizē (vēlreiz to atkārto). Friterī uzkarsē eļļu un fritē sieru, līdz tas kļūst gaiši zeltaini brūns. Izņem no eļļas, nosusina, apkaisa ar pūdercukuru un kārto uz sviestā apceptiem riekstiem, kas samaisīti ar vaniļas mērci.

Vaniļas mērcei uzvāra pienu, pievieno sakultus olu dzeltenumus, cukuru un vaniļas cukuru. Maisot uzkarsē.

 

Krāsainie salāti

 Pa 100 g „Talsu ritulis, zaļais” un „Talsu ritulis, sarkanais”, 3 tomāti, 2 gurķi, 80 g redīsu, salātu lapas, dilles, dīgsti. Mērcei: olīveļļa, sinepes, citrona sula, cukurs, sāls, pipari.

Sierus sagriež kubiņos. Arī dārzeņus sagriež. Salātus saplucina. Produktus kārto salātu traukā kopā ar zaļumiem un dīgstiem. Mērcei samaisa visus produktus. Pārlej salātus. Dekorē.

 

Kartupeļu un siera „Talsu ritulis, zaļais” pankūciņas ar sāļo putukrējumu un salami

 50 g „Talsu ritulis, zaļais”, 50 g eļļas, 100 g kartupeļu, 2 ēdamkarotes majonēzes, ola, 2 ēdamkarotes miltu, 4 ēdamkarotes saldā krējuma, dilles, maurloki, 50 g salami desas, redīss, sāls, maltie pipari pēc garšas, zirņu dīgsti dekorēšanai

Kartupeļus nomizo, nomazgā un sarīvē skaidiņās uz rupjās rīves, pievieno majonēzi, uz smalkās rīves sarīvētu sieru, olu, miltus, sāli, piparus,samaisa. Uz sakarsētas pannas veido nelielas kartupeļu pankūciņas, cep no abām pusēm zeltaini brūnas. Atdzesē.

Saputo saldo krējumu, pievieno smalki sagrieztas dilles un maurlokus, sāli, piparus un ar konditorejas maisu uzspiež putukrējumu uz atdzesētās pankūciņas. Dekorē ar salami šķēli, zirņu dīgstiem, redīsa ripiņu. Pasniedz kā uzkodu.

 

Vēžu astīšu zupa ar sieru Talsu ritulis, klasiskais ”

70 g vēžu astīšu, 20 g sviesta, 100 g kartupeļu, 50 g burkānu, 50 g „Talsu ritulis, klasiskais”, 100 g piena, 70 g sīpolu, 70 g diļļu, sāls, pipari, lauru lapas, timiāns – pēc garšas.

Izkausē sviestu, pievieno smalki sagrieztus apceptus sīpolus, stienīšos sagrieztus kartupeļus, pārlej ar ūdeni un vāra, līdz dārzeņi kļūst mīksti, ielej pienu, uzvāra. Pēc tam pievieno sarīvētu sieru, garšvielas un lēni maisot ieber vēžu astītes. Pasniedz ar smalki sagrieztām dillēm.

 

Ābolu – plūmju tornītis ar Talsu Deviņkalnu sieru

150 g ābolu, 50 g Talsu Deviņpakalnu siera, 50 g sviesta, 100 g plūmju, 80 g brūnā cukura, 4 ēdamkarotes saldā krējuma, vīnogas, vaniļas cukurs – pēc garšas, piparmētras lapiņa, kanēlis.

Ābolus nomizo un veseliem izņem serdi, sagriež ripiņās, sieru smalki sarīvē un tajā apviļā ābolu ripiņas. Liek uz sakarsētas pannas ar izkausētu sviestu un brūno cukuru, apcep no abām pusēm tā, lai ābolu šķēlītes neizšķīst, atdzesē un liek pa kārtām – ābols un plūmju daiviņas. Var dekorēt ar putukrējumu, zaļās vīnogas šķēli, piparmētras lapiņu, apkaisa ar kanēli.

 

Ar Deviņpakalnu sieru pildītas kartupeļu kroketes, pasniegtas ar dārzeņu un balto pupiņu salātiem

 Kroketēm: 400 g kartupeļu, 1 ola, sāls, pipari muskatrieksts pēc garšas, 1 ēdamkarote cietes, 3 ēdamkarotes miltu, eļļa pēc vajadzības, 4 ēdamkarotes rīvmaizes, sāls, pipari.

Kartupeļus nomizo, novāra sālsūdenī un izmaļ caur gaļas mašīnu. Pievieno masai kartupeļu cieti, piparus, muskatriekstu, sāli, olu un labi samaisa.

 

Siera pildījums: 200 g siera, 20 g diļļu, pētersīļi, 1 ola.

Sarīvē sieru, pievieno smalki sagrieztus zaļumus, olu un samaisa viendabīgā masā.

No kartupeļu mīklas izveido apaļus plācenīšus, vidū liek siera masu un aizloka ciet, veidojot apaļas lodītes. Tās apviļā miltos, sakultā olā un rīvmaizē. Cep fritierī 5 – 6 min. 190ºC temperatūrā.

Pasniedz ar svaigiem dārzeņu salātiem: 200 g tomātu, 200 g gurķu, 200 g dzeltenās paprikas, 200 g konservētu pupiņu, 100 g sīpolu, puse citrona, cukurs, sāls, olīveļļa pēc garšas.

Dārzeņus sagriež smalkos kubiņos, pievieno konservētas pupiņas, sāli, cukuru, olīveļļu, citrona sulu. Samaisa, kārto uz šķīvja.

 

Pildīts cūkas kuņģis ar maltās gaļas mērci, sieru „Talsu ritulis, zaļais” un dārzeņiem

Cūkas kuņģis, 1,5 kg maltas cūkgaļas, 250 g sīpolu, 120 g burkānu, 25 g ķiploku, 60 g konservētas kukurūzas, 250 g siera, 70 g cietes, 1 ola, sāls pēc garšas, pipari, pēc garšas, 100 g augu eļļas, 250 g kūpinātas gaļas.

Iztīra cūkas kuņģi ar sāli, norīvējot un pēc tam ar nazi nokasot. Notīra sīpolus un smalki sagriež kubiņos un apcep. Burkānus sarīvē uz rupjās rīves un apcep. Ķiplokus notīra un samaļ kopā ar gaļu. Kūpināto gaļu sagriež mazos kubiņos. Visas sastāvdaļas samīca viendabīgā masā, pievienojot rīvētu sieru, kukurūzu, cieti, olu un garšvielas. Pēc tam sapilda kuņģī, aizšuj atvērumu un liek cepties cepeškrāsnī 180ºC temperatūrā 2,5 stundas. Pasniedz ar piedevām.

 

Kazas gaļas zupa ar dārzeņiem, sieru „Talsu ritulis, ķimeņu”

1 kg kazas gaļas ar kauliem, 500 g kartupeļu , 400 g burkānu, 100 g sīpolu, 70 g ķiploku, 200 g siera, eļļa pēc vajadzības, sāls, pipari, lauru lapas pēc garšas, skābs krējums, zaļumi.

Izvāra buljonu, no kauliem atdala gaļu. Buljonam pievieno saceptus, sarīvētus burkānus, smalkos kubiņos sagrieztus apceptus sīpolus, ķiploku, , nomizotus , kubiņos sagrieztus kartupeļus. Vāra, līdz dārzeņi gatavi, pievieno garšvielas, kubiņos sagrieztu sieru. Pasniedz ar skābu krējumu un zaļumiem. Klāt var ēst uz rupjmaizes uzliktas siera šķēles.

 

Sviestā apcepti puķkāposti siera „Talsu ritulis, ķiplociņš” mērcē ar melnām olīvām

Ziedkāposti, sviests, sāls, melnās olīvas, saldais krējums, siers

Ziedkāpostiem noņem zaļās lapas, sadala rozetēs. Katlā uzvārītā ūdenī, vāra rozetes 2 – 3 min., tad nokāš caurdurī. Pannā izkausē sviestu, kāpostus apcep zeltaini brūnus. Pārlej ar saldo krējumu, pievieno olīvas, un uz smalkās rīves sarīvētu sieru. Kad siers izkusis un krējums ieguvis mērces konsistenci, pasniedz, pārkaisot ar smalki sagrieztiem zaļumiem. Klāt var ēst zivs vai gaļas ēdienus.

 

Ķīnas kāposta vīstoklīši pildīti ar siera „Talsu ritulis, dzeltenais” masu, sutināti žāvētas gaļas krējuma mērcē

3 vidējas galviņas Ķīnas kāpostu, 4 sīpoli, 300 g saldā krējuma, 2 olas,

100 g sviesta, 200 g siera, 90 g diļļu, 400 g rīsu.

Ķīnas kāpostus sadala pa lapām un noblanšē verdošā ūdenī 5 min. Novāra rīsus, pievieno sakapātu ½ sīpola, saceptu zeltaini brūnu, sarīvētu sieru, olu, sāli, piparus un sasmalcinātas dilles. Visu sajauc viendabīgā masā. Uz Ķīnas kāposta lapām liek sagatavoto masu un satin vīstoklīšus. Gatavo mērci. Sacep sviestā otru pusi sīpola un kubiņos sagriezto žāvēto gaļu. Pievieno saldo krējumu, garšvielas un uzvāra. Satītos tīteņus liek cepešpannā un pārlej ar mērci. Cep cepeškrāsnī 40 min. 180ºC temperatūrā. Pasniedz ar dārzeņu salātiem.